Je droom is uitgekomen: je eigen onderneming. Na een aarzelende start is je onderneming gegroeid als kool. Financieel gaat het je voor de wind. Je hebt ondertussen aardig wat mensen in dienst. Maar toch…..


 

Ondernemers willen teveel ballen hooghouden

De groei heeft een schaduwkant. Je rent van hot naar her. Maakt hele lange dagen. De stress neemt toe. Overdag heb je uitvoerende taken, regel je zelf de inkopen, instrueer je je personeel en communiceer je met klanten. ’s Avonds en in het weekend doe je de facturering en de boekhouding.

Vrije tijd en vakantie? Geen tijd voor. Er gaan steeds meer dingen fout. Je moet steeds brandjes blussen. Het nieuwe is er al weer af en je wilt of moet zelfs vernieuwen. Maar waar haal je die tijd vandaan?

Veel MKB ondernemers willen alles zelf blijven doen of minstens de boel strak blijven controleren. Altijd gedaan en bovendien: zij hebben er een succes van gemaakt. Ze willen met heel veel ballen tegelijk jongleren. Het gevolg is vermoeidheid, stress en een verwaarloosd gezin. Je raakt de grip kwijt en je onderneming stagneert…

Toch hoeft dit allemaal niet nodig te zijn. Ik geef je een paar tips om mee aan de slag te gaan:

 

#1 Vertrouw anderen

Toen je startte had je veel vertrouwen in jezelf nodig. Dat vertrouwen heeft je ook ergens gebracht. Nu wordt het vertrouwen in mensen om je heen heel belangrijk. Dus: delegeer! Waarom een personeelslid niet vertrouwen met je boekhouding? Laat iemand de inkopen regelen. Maak je rechterhand verantwoordelijk als brug tussen jou en je personeel. Leid iemand op om contacten met opdrachtgevers te onderhouden. Al die uitvoerende taken wil je toch zeker niet meer zelf blijven doen?

Kortom: kijk wat je zelf het liefste wilt doen en delegeer zoveel mogelijk aan anderen. Vertrouw op je collega’s en zij zullen dit vertrouwen vroeg of laat terugbetalen!

 

#2 Vernieuwing

Je bent vooral aan het werk in je onderneming. Maar werk je ook aan je onderneming? Alles verandert razendsnel en het is zaak om daar flexibel in mee te bewegen. Voor je het weet loop je achter de feiten aan. Het is daarom noodzakelijk om regelmatig aan de voorkant van je onderneming bezig te zijn. Dit doe je door tijd te besteden aan vernieuwing en innovatie. Het hoeft niet veel te zijn, al is het maar een paar uurtjes in de maand. Bovendien heb je hier nu meer tijd voor als je mijn eerste tip hebt opgevolgd!

Moet je dit alleen doen?  Nee, althans dat beveel ik je niet aan. De meeste ondernemers blijven in vastgeroeste patronen hangen. Creativiteit en out-of-the-box denken heb je nodig om daar uit te komen. Durf dit in te plannen met een paar creatieve personeelsleden of schakel een externe specialist in. Zij kijken van buiten af met een frisse blik naar je onderneming. Bovendien kunnen ze je helpen met nieuwe toepasbare ideeën, zodat je weer met volle kracht vooruit kunt. Als je dit proces steeds herhaalt blijft je onderneming fris, flexibel en succesvol. En dit geldt ook voor jou persoonlijk!

 

#3 Stevig fundament

Door de snelle groei en de bijbehorende werkdruk is de kans groot dat je wegdrijft van je oorspronkelijke drijfveren en visie. Als je die al voor jezelf hebt geformuleerd! Een duidelijke visie en doelstelling met bijhorende kernwaarden vormen de kern van je organisatie; oftewel: het fundament. Dit wordt vaak sterk onderschat! Alles wat je onderneemt kun je hieraan toetsen. Dit helpt je om een duidelijke koers te varen. Je onderneming wordt anders stuurloos. Besteed hier dus de nodige aandacht aan of vraag hulp van een deskundige.

 

Terug naar het overzicht

Een vraag stellen om discussie uit te lokken voor in de comments. Enkel comments mogelijk bij aanmelding. Lorem Ipsum Dolar Sit Amet Lorem Ipsum Dolar Sit Amet.