Zowel een mindset als een methode

Wat is Design Thinking?

De wereld om ons heen verandert razendsnel. Kennis, de ontwikkelingen en de innovaties van vandaag kunnen morgen alweer achterhaald zijn. Sterker nog: in deze tijd lopen we bijna altijd achter de feiten aan. Als we even niet opletten of met oogkleppen op blijven doorgaan op de oude leest, zonder mee te gaan in de tijd, dan levert dat ons stilstand op. En stilstand is achteruitgang zoals een bekend credo luidt.

Met Design Thinking voorkom je echter dat je stil komt te staan. Design Thinking helpt je namelijk om niet meer achter de feiten aan te lopen, maar om zelf na te denken over de kansen en ontwikkelingen van morgen. Design – ontwerpen – is in dit geval zowel een proces als een mindset. Het is een manier om naar de wereld te kijken en om zelf nieuwe kansen te vinden.

Bij Design Thinking wordt steeds vanuit het perspectief van de klant gedacht. Wat houdt hen bezig en waar lopen ze tegen aan? Waar liggen de behoeften en waar liggen kansen?

Het Compass7 Design Model

 
Vraagstuk is het startpunt

Het Compass7 Design Model is een constant proces. Het is gebaseerd op logica, verbeelding, intuïtie en systemisch (holistisch) redeneren. Het model kan worden weergegeven als een 8. Oftewel: Het infinity – oneindigheids – symbool. Dit symbool staat voor het dynamisch kunnen doorlopen of inspringen van een verbeteringstraject, maar ook voor de oneindigheid om nieuwe ideeën te kunnen toetsen en door te ontwikkelen. Het model is dan ook bij uitstek geschikt als tool bij ons onderdeel Business Design.

Het Design Model begint altijd met een vraagstuk. Het vraagstuk kunnen we grofweg als volgt opdelen: ofwel je wilt je onderneming vernieuwen of verbeteren óf je wilt een specifiek probleem aanpakken.

  
Flexibele methode

Het vraagstuk vormt de basis en daarmee kun je de 8 doorlopen van het Design Model. Waar je vervolgens begint in de 8 hangt af van wat je vraag is. Zo kun je bijvoorbeeld starten met ideeën vormen rondom je vraagstuk, maar je kunt ook beginnen met het in kaart brengen van informatie dat verband houdt met je vraag. Het is een flexibele methode.

 
Creativiteit

Om problemen het hoofd te bieden of om bijvoorbeeld nieuwe producten of diensten te creëren worden er creatieve sessies gehouden. Co-creatie, het in gezamenlijkheid creëren, vormt hiervoor de basis. Praktische tools, veelal in de vorm van canvassen, worden gebruikt om vorm en structuur aan de sessies te geven. Op dezelfde manier kan er een nieuwe visie, businessplan of organisatie-opzet worden gevormd.

Zie jij de kracht van Design Thinking en zie je het potentieel ervan in jouw organisatie? Neem dan contact met ons op voor een interactieve masterclass. 

 Contact opnemen

Ben jij een echte DOE-HET-ZELVER? Dan hebben wij goed nieuws voor jou. In ons gratis eBook kun je leren over hoe je zelf Design Thinking kan toepassen. 

 EBOOK DOWNLOADEN

Benieuwd naar onze visie en hoe wij werken? 

 HOE WIJ WERKEN

Ons team houdt van uitdagingen en duikt graag in het diepe. Graag kennismaken? 

 ONS TEAM

Nog niet uitgeleerd over Design Thinking?

Neem gerust contact met ons op via onderstaande button of kom eens langs bij ons op locatie.